Bjørk Matheasdatter

I bunnen for mitt arbeid ligger en sterk tro på kjærligheten og et ønske om at alle mennesker skal ha det så godt som mulig i livet sitt.

Familie og parforhold eksisterer ikke et vakum. Våre liv og samliv påvirkes av den tiden vi lever i og de rammene som omgir oss. Helt siden studietiden har jeg vært spesielt opptatt av hvordan strukturene i samfunnet påvirker barndom, parforhold og familieliv.

Fordi forebygging virker bedre enn reparasjon bruker jeg mye av tiden min til å skrive og holde kurs og foredrag. Jeg jobber også gjerne med par som ønsker tid alene med meg. Det er dessverre umulig for meg å hjelpe alle som spør. Derfor prioriterer jeg par som fortsatt har tro på forholdet sitt til tross for vanskeligheter, og vil kjempe for det.

Å elske og bli elsket

Bjørk Matheasdatter

I 2017 ga jeg ut ut boken Å elske og bli elsket på Gyldendal, der jeg gjennom  både fakta og fortellinger forsøker å gi leseren det viktigste vi tenger å vite om kjærlighet.

Les mer om boka på Gyldendals sider.

Boka sendte meg også ut på et stort eventyr. Jeg fikk reise rundt i vårt vakre land med Riksteatret og holde et mini-kjærlighetskurs foran forestillingen «Albert og Anna» av Frode Grytten.

Siden 2013 har jeg vært fast spaltist Dagbladet Magasinet. Der jeg skriver jeg om kjærlighet og relasjoner en gang i måneden. I tillegg skriver jeg også andre tekster om parforhold og samliv i Dagbladet.

Bred erfaring

Jeg holder alt fra tjue minutters foredrag til lengre kurs om hverdagskjærlighet, kommunikasjon og relasjoner. Jeg besøker organisasjoner, bedrifter, festivaler, bibilotek og kulturhus, for å nevne noe. Det innebærer blant annet førbryllupskvelder i kirker og kjærlighets-seminar for elever på folkehøyskoler. Jeg bidrar på alt fra konferanser og Arendals-uka til foreldremøter og bryllup.

Gjennom snart tjue år har jeg jeg holdt en mengde parkurs, og foredrag, og jeg har vært fast kursleder for Modum Bad i femten år. Jeg har blant annet også utviklet deres Prep oppfølgingskurs og i flere år var jeg instruktør for deres kurslederkurs. Jeg holder fagkurs for andre som møter par i sitt arbeid, og jeg har blant annet lært opp kursledere over hele landet i Godt Samliv, et parkurs for førstegangsforeldre fra barne- og ungdomsdirektoratet. Jeg jobber også med parkurs for par med spesielle utfordringer. Eksempler: Par der den ene har yrke som innebærer reising eller store påkjenninger. Par som har mistet et barn, par som har funksjonshemmede barn eller par der den ene er syk.

Gjennom relasjonsskolen gleder jeg meg blant annet til å gi deg inspirasjon til å fortsette å være en kjæreste for den kjæresten du en gang fant, kompetanse i foreldrerollen eller til å kombinere de ulike rollene i arbeid og privatliv på en god måte.

Frode Thuen om Bjørk:

For noen år siden ble jeg kontaktet av Bjørk, med spørsmål om jeg kunne tenke meg å holde samlivskurs sammen med henne. Jeg hadde truffet henne flere ganger tidligere i ulike faglige sammenhenger, uten at jeg egentlig kjente henne særlig godt. Men jeg visste at hun var en erfaren og engasjert kursholder, og jeg hadde dessuten opplevd henne som en svært varm og hjertelig person. Hvis jeg først skulle starte som kursholder, kunne jeg ikke tenke meg noen bedre enn Bjørk som makker – og læremester. Derfor trengte hun ikke å overtale meg. Jeg svarte ja med en gang.

Siden har vi holdt en rekke samlivskurs sammen – eller kjærestekurs, som Bjørk liker å kalle det – og jeg har lært henne å kjenne både som fagperson og som menneske. Det inntrykket jeg fikk av henne helt fra starten, har bare blitt forsterket ved nærmere bekjentskap og erfaring. Hun er virkelig en usedvanlig engasjert – og dyktig – formidler og terapeut, og en fantastisk raus, omsorgsfull og oppmerksom person. Jeg tviler på om det er noen i Norge som kan formidle kjærlighetslivets mange gleder og utfordringer med så stor inderlighet og varme, innsikt og klokskap som det Bjørk gjør.

Hun har en dyp innsikt i menneskers følelsesliv og hvordan vi påvirker hverandre i våre parforhold. Dette kommer til uttrykk gjennom et helt spesielt overskudd av formidlingsglede, både når Bjørk skriver og holder kurs. Hun spiller på et stort register av fortellergrep for å gjøre stoffet levende og nært, samtidig som hun formidler mye kunnskap og innsikt.  Hun veksler mellom følelser og fornuft – mellom ord som taler til hjertet og ord som taler til hodet. Hun kombinerer teori og praksis på en forbilledlig måte. Og jeg er svært glad for å jobbe sammen med henne.